Cat-1

ΑΡΘΡΑ

ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΙ ΤΟΜΟΙ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ


Σε τούτη τη δίσεχτη εποχή έχουμε ανάγκη από στηρίγματα και ελπίδα. Η ποίηση μπορεί να μας προσφέρει απλόχερα και τα δύο. Όπως στην κηδεία του Παλαμά στην κατοχή. Στο φέρετρό του ακούμπησε όλη η Ελλάδα, όλος ο λαός. Στη φωνή του Σικελιανού που τον συνόδευσε, στηρίχθηκε ο μέχρι τότε ηττημένος άνθρωπος. Όχι άλλος θρήνος: τραγούδι και αγώνας έγινε το σάλπισμα του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου.
Έτσι και σήμερα. Ο λαός της πατρίδας του Νερούδα και του Αλιέντε βρέθηκε αλυσοδεμένος, φιμωμένος, βιασμένος στις 11 Σεπτέμβρη 1973. Ακολούθησε η λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων, της λαφυραγώγησης του κοινωνικού πλούτου από τις πολυεθνικές των ΗΠΑ και τη χιλιάνικη ολιγαρχία. Σύμβουλοι, πιστοί συνεργάτες του αιμοσταγούς δικτάτορα Πινοσέτ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Σχολή του Σικάγου. Έντυσαν τη φτώχεια και την καταπίεση με χαλκευμένα στοιχεία και ψευδοεπιστημονικά συγγράμματα περί ελεύθερης αγοράς και νεοφιλελευθερισμού. Η οικονομική πρόοδος, υποστήριξαν, πρέπει να βασίζεται στην εξαθλίωση των πολλών, στη στέρηση των δικαιωμάτων τους. Έριξαν στην άβυσσο εκατομμύρια ανθρώπους, μόνο για να γίνουν οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Στέρησαν τη στοιχειώδη δημοκρατία και εθνική ανεξαρτησία από το λαό.
Γνωστά πολύ μας είναι όλα τούτα πλέον. Στις μέρες μας το ίδιο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση έπληξαν την εθνική ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια, τσαλάκωσαν την όποια δημοκρατία μας. Σε αγαστή συνέργεια με εγχώριους πλουτοκράτες κερδίζουν από την κρίση περισσότερα από όσα κέρδιζαν πριν, στις λυγισμένες – προς το παρόν - πλάτες των εκατομμυρίων φτωχών, ανέργων, πεινασμένων Ελλήνων.

Όμως η επιστήμη, όπως και η ποίηση, μας αποδεικνύουν ότι τίποτα δεν είναι αιώνιο. Όλα κινούνται, όλα αλλάζουν. Σε μια αέναη, επώδυνη, ενίοτε, αλλά και γοητευτική ροή. Καμιά τυραννία δεν κράτησε για πάντα. Όλες ανατράπηκαν. Ο αγώνας για ελευθερία και δημοκρατία, η προσπάθεια των λαών να σταματήσουν την καταλήστευση του μόχθου τους είναι το ιστορικό φως του μέλλοντος. Ευχαριστούμε τον ποιητή ManuelSilva Acevedo που με το δικό του τρόπο μας το θυμίζει.


ΒΙΒΛΙΑ

ΒΙΝΤΕΟ

ENGLISH EDITION