εφημ. ΤΑ ΝΕΑ, 22/2/2024
Η βάρβαρη επιχείρηση των κατοχικών δυνάμεων του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται. Με αφετηρία την κατάσταση στην Παλαιστίνη, εκδηλώνεται η όξυνση των διεθνών ατιπαραθέσεων σε όλα τα επίπεδα. Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή κινδυνεύει να μετατραπεί σε περιφερειακό και ίσως σε παγκόσμιο πόλεμο. Οι ΗΠΑ, και η στοιχιζόμενη μαζί τους ΕΕ, επιχειρούν να διασφαλίσουν την ηγεμονία τους στην ευρύτερη περιοχή. Η πραγματική τους αιχμή στρέφεται σε τελική ανάλυση ενάντια στην Κίνα, τους εμπορικούς δρόμους της οποίας επιχειρούν να ελέγξουν και, αν χρειαστεί, να φράξουν.
Η πολύπλευρη εμπλοκή της Ελλάδας στην επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους, θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των υπηρετούντων στις ένοπλες δυνάμεις για μια υπόθεση που δεν σχετίζεται με την άμυνα της χώρας μας. Επιπλέον, η εμπλοκή της Ελλάδας θέτει άμεσα στο στόχαστρο τα ελληνικά εμπορικά πλοία, τα πληρώματα των οποίων καθίστανται στόχος των Χούθι ή όποιων άλλων. Ολόκληρος ο ελληνικός λαός και η ελληνική επικράτεια καθίστανται μέσω της εμπλοκής αυτής στόχος κάθε λογής αντιποίνων.
Η συμμετοχή της Ελλάδας και ακόμη περισσότερο η τυχόν εξάπλωση του πολέμου θα επιφέρει εκτόξευση της ακρίβειας και πρόσθετα οικονομικά βάση που θα κληθεί να πληρώσει ο μέσος εργαζόμενος. Παράλληλα θα οδηγήσει σε νέα κούρσα εξοπλισμών, άχρηστων για την εθνική άμυνα αλλά χρήσιμων για τα σχέδια των μεγάλων δυνάμεων, που και πάλι θα πληρωθούν πανάκριβα από τον Έλληνα φορολογούμενο.
Αντίθετα η χώρα μας έχει κάθε συμφέρον να κρατήσει ουδέτερη στάση, να καλλιεργεί σχέσεις ειρήνης και φιλίας με όλους τους λαούς και τα κράτη. Η αποχή από κάθε είδους πολεμική ενέργεια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ θα ήταν μια σημαντική συμβολή στην προσπάθεια για διεθνή ειρήνη, για συνεννόηση στη βάση των αρχών του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Θα έδινε το μήνυμα ότι οι λαοί δεν δέχονται να οδηγηθούν σε κάποιο μελλοντικό σφαγείο για χάρη των γεωστρατηγικών ανταγωνισμών.
Παράλληλα θα παρείχε στη χώρα μας μεγαλύτερα περιθώρια διπλωματικών ελιγμών. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι απομονωμένη από σημαντικές χώρες όπως είναι η Κίνα, η Ρωσία, η Ν. Αφρική, ευρύτερα οι χώρες της ομάδας BRICS.
Η απεμπλοκή της χώρας μας από την επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα θα έδινε επίσης ένα μήνυμα στις ΗΠΑ και στην ΕΕ ότι η Ελλάδα διαθέτει ανεξάρτητη πολιτική, δεν είναι χειραγωγήσιμη. Εξάλλου, η εμπειρία έχει δείξει ότι δεν βλέπει καμιά πραγματική στήριξη από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ έναντι της επιθετικότητας της Τουρκίας. Κι ας είναι προβλέψιμη και δεδομένη. Μόλις χτες η Τουρκία ξανάθεσε ζήτημα αποστρατικοποίησης 24(!) νησιών από Θάσο μέχρι Καστελόριζο και οι σύμμαχοί μας, για μια ακόμη φορά, σιώπησαν. Καιρός να αλλάξουμε ρότα.