Cat-1

ΑΡΘΡΑ

ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΙ ΤΟΜΟΙ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ


 εφημ. ΤΑ ΝΕΑ, 25/2/2022


Δεν ξέρω αν έχουμε συνειδητοποιήσει πόσο κοντά στον όλεθρο βρισκόμαστε. Η ανθρωπότητα διολισθαίνει στη γενικευμένη σύγκρουση. Η χώρα μας ως μέλος του ΝΑΤΟ αποτελεί μέρος αυτών των εκρηκτικών αντιθέσεων οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν, ακόμη και χωρίς σαφή σχεδιασμό των συμμετεχόντων, σε μια αιματηρή και καταστροφική σύρραξη. Είναι καιρός να βγούμε από το λήθαργο. Μπορούμε άμεσα να προσφέρουμε μια σημαντική υπηρεσία στην ειρήνη, όχι μόνο του ελληνικού λαού αλλά στην πανευρωπαϊκή και παγκόσμια ειρήνη.

Μαζί με αυτό θα προσφέρουμε μια πολύτιμη συμβολή στη διαφύλαξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Γιατί πρώτο τίποτα δεν αποκλείει ότι η σύγκρουση ΗΠΑ – Ρωσίας θα μεταφερθεί “δι’ αντιπροσώπων” στα Βαλκάνια. Και δεύτερο επειδή όπως λέει ο λαός, “ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται”. Είναι πιθανό, μέσα στη γενικότερη αναταραχή και με δεδομένη την ανοχή των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, το τουρκικό αντιδραστικό καθεστώς να θελήσει να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος της Ελλάδας.

Ένα πρώτο σοβαρό βήμα για να συμβάλλουμε στην ειρήνη αλλά και για να δώσουμε ένα μήνυμα προς τις ΗΠΑ, την ΕΕ και την ίδια την Τουρκία, θα ήταν να πούμε όχι στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία. Όχι γιατί επικροτούμε την πολιτική της Ρωσίας αλλά γιατί η επιβολή μονομερών οικονομικών κυρώσεων συνιστά μορφή χρήσης βίας, παραβίαση του άρθρου 2 παρ. 4 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και ένα από τα όπλα των ΗΠΑ για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους.

Μην ξεχνάμε επίσης ότι ειδικά οι βάσεις στην Αλεξανδρούπολη και στη Σούδα χρησιμοποιούνται για την υλοποίηση του στρατιωτικού σχεδιασμού των ΗΠΑ και ότι θα βρεθούν στο στόχαστρο της Ρωσίας σε μια πιθανή κλιμάκωση. Ελληνικές ναυτικές δυνάμεις βρίσκονται, ως μη όφειλαν, στη Μαύρη Θάλασσα, λες και το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η Ρωσία και όχι ο τούρκικος εθνικιστικός επεκτατισμός.

Ας σηκώσουμε λοιπόν τώρα τη σημαία της ειρήνης, του σεβασμού του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ: της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, της μη ανάμιξης στα εσωτερικά άλλων κρατών, τη μη χρήσης και απειλής χρήσης βίας. Θα βρούμε αρκετούς συνοδοιπόρους σε διπλωματικό επίπεδο. Θα βρούμε ακόμη περισσότερους ανάμεσα στους λαούς όλων των χωρών, μαζί και των ΗΠΑ.

Είναι ζήτημα εθνικής σωτηρίας να μην εμπλακεί περαιτέρω με κανένα τρόπο η Ελλάδα στην αμερικανορωσική διένεξη, να παγώσει άμεσα κάθε δραστηριότητα στις βάσεις της Αλεξανδρούπολης και της Σούδας. Πρέπει να ταχθούμε ενεργητικά υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, να μην συμμετέχουμε στην καταστροφική διένεξη των γιγάντων. Είναι η στιγμή να διακηρύξουμε ότι δεν επιθυμούμε πλέον ξένες βάσεις στο έδαφός μας.



ΒΙΒΛΙΑ

ΒΙΝΤΕΟ

ENGLISH EDITION